Kooperatyvas "Avininkas"

Lietuviška produkcija jūsų stalui

Receptai

1. Avienos plovas

150 gr. avienos,
70 gr. ryžių,
15 gr. margarino,
15 gr. svogūnų,
20 gr. morkų,
15 gr. pomidorų tyrės,
druska, pipirai.

Mėsą supjaustome 20-40 gr dydžio gabalais ir apkepiname. Apkepintą mėsą sudedame į puodą, užpilame karštu vandeniu, sudedame margarine apkeptus svogūnus, morkas su pomidorų tyre ir užverdame. Supilame ryžius. Puodą uždengiame ir troškiname, kol suminkštės ryžiai. Plovą galima gaminti ir be pomidorų tyrės.

Pagal "Sena gera virtuvė" Alma litera 2010


2. Avienos šašlykas

1 kg avienos,
4 svogūnai,
stiklinė sauso balto vyno,
citrina,
pomidorai,
svogūnų laiškai,
petražolės, druska, pipirai.

Avieną supjaustome 20-25 gr. gabalėliais, sudedame į dubenį, pabarstome druska, maltais juodais pipirais, smulkiai supjaustytu ar sutarkuotu svogūnu. Viską išmaišome, užpilame vynu ir laikome šaltai 5-6 val. Jei pirkote ne avieną, o ėrieną, vynu užpilti nereikia, pakanka pabarstyti kapotų petražolių ir palaikyti šaldytuve 2-3 val. Veriame ant iešmo, iškepame ir sudėję į dubenį apšlakstome alyvų aliejumi ir citrinų sultimis. Garnyras - švieži svogūnai, skiltelės citrinos, pomidorai. Jei norite pateikiame atskirai išvirtus birius ryžius.

Pagal iškarpą iš seno laikraščio

3. Aviena buljone

10 porcijų reikia:
1,8 kg. avienos mentės, supjaustytos
2 l mėsos sultinio
2 šaukštai lydyto sviesto
200 g. smulkiai pjaustyto svogūno
300 g. supjaustytų česnako laiškų (porų)
300 g. pjaustytų šiaudeliais salierų
1,2 kg. bulvių supjaustytų kubeliais
3 lauro lapų
5 gvazdikėlių
1 česnako skiltelės
Druskos, juodųjų ir baltųjų pipirų.

PARUOŠIMAS
Avieną, gvazdikėlius, lauro lapus ir česnaką įdėti į karštą mėsos sultinį. Ant silpnos ugnies virti apie 40 min. Sudėti daržoves ir bulves. Kai bulvės išvirs sudėti prieskonius.
Pateikiama natūraliai su visais ingridientais.

4. Garstyčių padaže kepta karka (kulnas)

1 karka - vienai porcijai

reikia
3-4 šaukštų aštrių garstyčių padažo
2-3 šaukštų balzamiko acto
alyvuogių aliejaus
česnako, pipirų, druskos, čiobrelių
kepimo rankovės ar maišo

Gaminimas:
įjungiame orkaitę, nustatome 200 laipsnių temperatūrą ir kol ji kaista paruošiame karkas:
nuplauname, nusausiname. Sumaišome marinatą - aliejų su balzamiko actu ir garstyčiomis supilame į vieną indą,  sudedame prieskonius, sutrintą česnaką ir gerai viską išmaišome. Paruošiame kepimo padėklą, ant jo padedame kepimo rankovę ar maišą. Imame karką, įtriname marinatu ir dedame į kepino maišą. Tai darome su visomis karkomis. Įkaitus orkaitei dedame į ją užrištą kepimo maišą.
Kepame apie 1,5 val. 180-190 laipsnių temperatūroje tada maišą prakerpame ir dar kiek pakepame.
Į tą patį maišą galima sudėti bulves ar kitas daržoves.